top of page

wo 15 feb

|

Blandijn, Auditorium Jan Broeckx

Openingsoorkonde: Joke Hermsen over eudaimonia

Onze eerste lezing van het tweede semester wordt een feit! In samenwerking met 't Zal Wel Gaan, vrijdenkerscollectief van Gent, organiseren we op woensdag 15 februari een lezing met Joke Hermsen over eudaimonia.

Openingsoorkonde: Joke Hermsen over eudaimonia
Openingsoorkonde: Joke Hermsen over eudaimonia

Tijd en locatie

15 feb 2023, 19:30

Blandijn, Auditorium Jan Broeckx, Jozef Plateaustraat 22, 9000 Gent, België

Over het evenement

Eudaimonia als levenskunst.

Het streven naar een goede en waardige ziel was de kern van Aristoteles' deugdethiek, maar wordt ook door Socrates vaker genoemd. In zijn apologie klaagde hij de Rijkse Atheense burgers aan die zich niet schamen voor hun begeerte naar rijkdom en roem, en niets geven om wijsheid of 'eudaimonia'. Ook in de Crito schrijft hij: 'het leven is niets waard, als de ziel geruïneerd wordt door begeerten en lust. Hannah Arendt is een van de 20e eeuwse filosofes die het begrip ook aandacht geeft en omschrijft als 'het streven naar het goede leven, samen met anderen.' Wat kunnen we vandaag nog begrijpen van deze 'eudaimonia'? Waar komt het begrip vandaan? En wat zijn de voorwaarden? En hoe hangt dit begrip samen met bijvoorbeeld 'ataraxia' - het streven naar onrust - en de 'arete', deugden zoals moed, mededogen, matigheid, wijsheid en zelfbeheersing?

Brandt jullie nieuwsgierigheid ook na het lezen van deze vragen? Aarzel dan niet om af te komen naar de eerste lezing van het semester!

Locatie: Auditorium Jan Broeckx, Blandijnberg Start: 19u30

Warme groeten KMF en 't Zal Wel Gaan

Deel dit evenement

bottom of page