top of page

wo 24 apr

|

Gent

Identificatie en identiteit: met en voorbij Lacans negende seminarie (1961-1962)

Studiedag met lezingen door o.a. Levi Haeck, Dries Josten en Kobe Keymeulen.

Tickets zijn niet te koop
Andere evenementen bekijken
Identificatie en identiteit: met en voorbij Lacans negende seminarie (1961-1962)
Identificatie en identiteit: met en voorbij Lacans negende seminarie (1961-1962)

Tijd en locatie

24 apr 2024, 09:00 – 17:00

Gent, Meulesteedsesteenweg 515, 9000 Gent, België

Over het evenement

De KMF brengt jullie graag op de hoogte van de door IDESÇA georganiseerde studiedag "Identificatie en identiteit: met en voorbij Lacans negende seminarie (1961-1962)". Onder andere de ons welbekende doctoraatsstudenten Levi Haeck, Dries Josten en Kobe Keymeulen zullen er het woord nemen. Inschrijven kan via de website van IDESÇA (op onderstaande link) en ook de folder met het volledige programma is daar terug te vinden. Voor studenten kost deelnemen trouwens maar €10!!!

https://www.idesca-vzw.be/studiedag/identiteit-en-identificatie/

Aangezien ik niet ga pretenderen deze studiedag beter te kunnen beschrijven dan Professor Gertrudis Van de Vijver, neem ik hieronder haar tekst uit de infobrochure voor het evenement over.

"In het negende Seminarie, “L’identification”, in de sessie van 28 maart 1962, heeft Lacan het over twee vormen identificatie, met name de identificatie die ook wel als incorporatie wordt gekenmerkt, en de identificatie die doorgaat onder de modus van de zuivere betekenaar. Bij de laatste vorm maakt Lacans spreken een klein “struikelovertje”, dat hij herpakt in termen van “plutôt”, ... “toch niet dit, eerder dat ...”. De identificatie onder de modus van de zuivere betekenaar verwijst naar het subject dat de trait unaire op de wereld zet, zo zegt hij eerst. En dan, “plutôt”..., is het de trait unaire die, eens apart gezet, het subject doet verschijnen als de instantie die telt, de instantie die meetelt.

Het gehele seminarie behandelt en bewandelt die beweging van een zogenaamd gecentreerd, beslissend en agerend subject (dat de trait unaire op de wereld zet) – haastig, al te haastig, vertrekpunt – naar een subject dat, in een tweede tijd, altijd retroactief, de maat probeert op te nemen van hoe het uitspreken zelf, met de daarin werkzame driftmatigheid, doorkruisend en knippend is en daarvan de merktekens nalaat in het uitgesprokene. Een trait unaire die zich toont als wat “apart gezet is”, als iets wat over alle hoofden heen beslist is, zet aldus aan tot subjectivering, doet zoiets als het subject verschijnen als wat heftig en haastig bezig is met de zaak samen te rapen, als een instantie die telt en meetelt, die spreekt en meespreekt en die met graagte de merktekens en de betekenaars tevoorschijn haalt om het te zeggen. Niet zonder enige bibbering evenwel, zo blijkt uit de “struikelovers”, de lapsussen, de dromen, ... die ons kunnen herinneren dat het misschien net niet die betekenaar of betekenis is, net niet dat woord van de ander. Een verdeeld of gedeeld subject heet het dan, schipperend tussen het uitspreken en het

uitgesprokene, verrast door wat vanuit die kloof kan verschijnen.

Deze studiedag staat open voor bijdragen die in brede zin met identificatie te maken hebben. Hoe het tellen en het meetellen, het spreken en het meespreken, de eenheid en de identiteit, het effect van het “altijd al apart gestelde” voor processen van subjectivering en collectivisering, zich manifesteren, zowel op psychisch als op politiek vlak, is wat ons gedurende deze dag zal bezig houden. Vragen rond identiteitspolitiek, persoonlijke identiteit, seksuele- of gender identiteit, ... kunnen hier dus allemaal een plaats vinden."

- Professor Gertrudis Van de Vijver in de infofolder voor de studiedag

Afbeelding: IDESÇA, gebaseerd op "Ein Mögliches System" (1965) van A.R. Penck

Deel dit evenement

bottom of page