top of page

wo 20 mrt

|

Auditorium 4, Jaap Kruithof, Blandijn

KMF FILM AVOND

Tickets zijn niet te koop
Andere evenementen bekijken
KMF FILM AVOND
KMF FILM AVOND

Tijd en locatie

20 mrt 2024, 19:30

Auditorium 4, Jaap Kruithof, Blandijn, Blandijnberg 2, 9000 Gent, België

Over het evenement

‘Les rendez-vous d’Anna’ (1978) speelt zich bijna geheel af in treinen, op stations, in hotelkamers en -lobby’s: anonieme plekken waar mensen op doorreis zijn. Via een aantal ontmoetingen komen we het een en ander over het titelpersonage te weten; toch zijn het voornamelijk haar tegenspelers die aan het woord zijn. Anna luistert, en zwijgt.

De vorm die Chantal Akerman gebruikt, weet op een treffende manier de culturele crisis van de jaren '70 op te roepen: economische crisis, de filosofische malaise, het morele en spirituele onbehagen, de onzekerheid van een samenleving waarin de essentiële waarden zijn weggevallen en die nu met een kater in het slop zit.

Chantal Akerman (1950-2015) was een van de eerste vrouwelijke Belgische filmregisseurs. Haar werk was van grote invloed op feministische filmmakers en de avant-garde cinema in het algemeen. Al verzette ze zich ertegen om een “feministisch filmmaker” genoemd te worden. Ze pleitte voor een veelheid aan expressie, door uit te leggen dat "wanneer mensen zeggen dat er een feministische filmtaal bestaat, het is alsof ze zeggen dat er maar één manier is voor vrouwen om zich te uiten“*. Akerman beweerde dat er evenveel verschillende filmische talen als individuen zijn. Haar bekendste film, Jeanne Dielman, 23 quai du Commerce, 1080 Bruxelles (1975), werd in 2022 verkozen tot beste film aller tijden. ‘Les rendez-vous d’Anna’ is eveneens een sleutelstuk in haar oeuvre.

Wanneer? 20/03 om 19u30

Waar? Auditorium 4, Jaap Kruithof, Blandijn

Frans gesproken, zal ondertiteld worden

*: https://lib.ugent.be/en/catalog/rug01:000435840?i=7&q=Chantal%20Akerman

Deel dit evenement

bottom of page